Partner

Richard Lagerweij

T 06-51292855

“Allround financieel specialist die houdt van een stevige uitdaging.”

Zijn jeugd bracht hem een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid. In zijn loopbaan als finance professional plukt Richard Lagerweij daar nog dagelijks de vruchten van. Hij komt het beste tot zijn recht bij middelgrote productiebedrijven waar een herstructurering, professionalisering of overname op de agenda staat.

De vader van Richard Lagerweij was zeeman. In de maandenlange periodes dat hij van huis was, deed zijn moeder regelmatig een beroep op hem. Zijn advies wordt op jonge leeftijd al gewaardeerd. Een vormende periode, die hem een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid geeft.

Die zelfstandigheid brengt Lagerweij rechtstreeks van het VWO naar het toenmalige Moret Ernst & Young. Hij begint als assistent accountant en studeert in de avonduren bij om Register Accountant te worden. Het leven van werken, studeren en sporten is veeleisend. Dus gaat hij overdag terug naar school om zijn SPD-diploma te halen.

Leidinggevende verantwoordelijkheid

Het werk als accountant, nu bij Baker Tilly Berk, is na verloop van tijd niet meer uitdagend genoeg. Lagerweij heeft te vaak het gevoel aan de zijlijn te staan. Bovendien is het wel erg veel repeterend werk. Hij komt bij aardappelverwerker Aviko terecht als financieel controller. Voor de nog altijd jonge professional – hij is dan 25 jaar – is het een enorme uitdaging om leidinggevende verantwoordelijkheid te krijgen en de boekhouding aan te sturen.

Na vier jaar drijft zijn ambitie hem naar de vleesverwerkende industrie. Lagerweij wordt divisie controller bij Dumeco, dat later zal opgaan in Vion. Hier laat hij het boekhouden achter zich. Als business controller houdt hij zich vooral bezig met het ontsluiten van financiële managementinformatie. Hij leidt – vanwege de consolidatie in deze bedrijfstak – de nodige besparings- en integratietrajecten.

Orde op zaken

Een leerzame periode voor Lagerweij. Hij heeft het prima naar zijn zin, maar er komt sneller dan verwacht een eind aan. Een headhunter polst hem voor de baan die alles heeft wat hij op dat moment ambieert: eindverantwoordelijk zijn voor de financiën van een onderneming. Als hij ook een klik met de directeur blijkt te hebben, is de overstap naar Greencore Continental Convenience Foods snel bezegeld. Het bedrijf – dat vers gesmeerde broodjes en sandwiches levert aan tankstations en supermarkten – is onderdeel van een Ierse holding maar opereert volledig zelfstandig. Hij stelt er orde op zaken. De opdracht om ‘de mouwen op te stropen en er wat lijn in te brengen’ blijken een understatement. Het ERP-systeem is bijvoorbeeld niet goed ingericht, wat leidt tot buitensporig veel handmatig correctiewerk in losse spreadsheets.

Het werk met mensen, systemen en procedures bevalt Lagerweij goed. Als het bedrijf op orde is gebracht, besluit de Ierse moeder het bedrijf in de etalage te zetten. Het inrichten van de dataroom en het begeleiden van het verkoopproces zijn nieuwe ervaringen op zijn CV. Een private equity-investeerder wordt uiteindelijk de nieuwe eigenaar. Het bedrijf wordt omgedoopt tot QiZiNi. Als Lagerweij niet goed uit de voeten kan met de nieuwe doelstellingen en aansturing, besluit hij te vertrekken.

‘Kruispunt-moment’

Hij komt terecht bij Storteboom, leverancier van verse, bevroren en voorgegaarde kipproducten, waar hij wordt aangesteld als groepscontroller. Ondanks de jaaromzet van 600 miljoen euro zijn de financiële rapportages voor verbetering vatbaar. Dus daar zet Lagerweij zijn tanden in. Ook introduceert hij een volledige planning en control cyclus op basis van prognoses en KPI’s. Na zes jaar verruilt hij Storteboom voor het innovatieve bakkerijbedrijf Pandriks. Daar doet hij ervaring op met het ophalen van groeifinanciering en het uitbouwen van de organisatie. In oktober 2021, als hij 50 jaar is, dient zich een ‘kruispunt-moment’ aan: in loondienst van het ene naar het andere bedrijf blijven overstappen, of nu echt als interim-financial aan de slag? Het wordt dat laatste. Een belrondje in zijn netwerk levert Lagerweij al snel een eerste klus op, bij oud-werkgever Storteboom.

Middelgrote productiebedrijven zijn inmiddels nog steeds het favoriete domein. Vaak in de voedingssector, maar niet altijd. Zo is hij op dit moment financieel directeur van Mill Panel, een fabrikant van deuren en kozijnen. Lagerweij heeft in zijn loopbaan de volledige financiële ladder doorlopen, van accountant naar controller, en van financieel directeur naar chief financial officer. Op de consolidatie-afdeling van een beursgenoteerde multinational zal hij niet snel worden aangetroffen.

Als allround financieel specialist draait hij graag mee in de aansturing van een middelgroot bedrijf, zeker als er een stevige opdracht volbracht moet worden, of dat nou een herstructurering, een overname of autonome groei is, Lagerweij heeft het allemaal al een keer meegemaakt.

Privé

Behalve een gedreven financiële professional houdt Lagerweij ook van het goede leven. Hij heeft een vrouw en twee dochters. Na jarenlang actief te hebben gevolleybald, is hij sinds 2019 actief als scheidsrechter. Daarnaast is Lagerweij een gepassioneerde muziekliefhebber. Met vrienden bezoekt hij met enige regelmaat ‘progressive rock’ concerten. Ook de wat stevigere metal schuwt hij niet. In zijn vrije tijd zet Lagerweij zijn financiële kennis ook in voor de muziekwereld: tot 2022 was hij penningmeester van iO Pages, een tijdschrift over progressieve rockmuziek.