Elke dag beter worden voor de beste prestaties

Never change a winning team. Duidelijk, maar hoe creëer je een winnend team? Dat vergt juist wél verandering, een continue ontwikkeling van iedere medewerker afzonderlijk en de hele organisatie samen. De processen stroomlijnen kan zeker 5 procent in de kosten schelen.

Het is al vaker gezegd: een onderneming kan veel leren van een sportploeg. Sport is een inspiratiebron, niet voor niets ben ik naast partner en consultant van CFO Netwerk ook voetbaltrainer. Bovendien heb ik het Sports Leadership Program op Nyenrode gevolgd. Net als in de sport geldt ook in het bedrijfsleven dat je zo goed bent als je laatste wedstrijd. Eén keer winnen is mooi, maar niet genoeg. Van elke deal kun je leren en bij de volgende deal begin je weer bij 0-0. Voortdurend leren heeft als voordeel dat de sleur niet kan toeslaan. Toch zie je dat maar weinig bedrijven ruimte bieden voor opleiding en ontwikkeling. Zonde, want elke dag is een nieuwe kans om je te ontwikkelen.

 

Een bedrijf in moeilijkheden kijkt vaak naar de oplossing en niet naar de oorzaken. Cash of een extra lening bij de aandeelhouders ophalen is het devies. En dan gewoon weer door zonder dat het probleem is opgelost. Een sportteam, zoals de voetbalploeg die ik coach, maakt elk seizoen een ontwikkeling door. Soms gaat het goed, soms minder, afhankelijk van het aanpassingsvermogen en lerende vermogen van de spelers. Spelers die openstaan voor verandering ontwikkelen zich doorgaans beter dan spelers die dat niet doen. Ook teamgeest is belangrijk. Binnen een sportploeg moet ieder individu weten wat de taak van de ander is. Het luistert nauw en vraagt om afstemming. Daarom train ik gericht op aspecten en principes binnen het voetbal. Niet te veel tegelijk maar stap voor stap, want hoe meer regels en afspraken, hoe groter de kans dat het niet opgepikt wordt.

Bevlogen spelers

In het bedrijfsleven is dat niet anders. Toch wordt er binnen een organisatie vaak nauwelijks gekeken naar de onderlinge werkafspraken en de processen. Het gevolg: de ene kant van het bedrijf weet niet wat de andere kant doet. Daarbij komt dat veel processen puur taak- of afdelingsgericht zijn zonder over de eigen muur te kijken. Wat kan ik anders doen om mijn collega van een andere afdeling te helpen? De smalle blik ontstaat als incentives gericht zijn op individuen en afdelingen in plaats van het hele bedrijf. Hoe werk je efficiënter samen, welke groei en leiderschap is er bij de medewerkers en hoeveel bereidheid is er om te veranderen? Wat je niet wilt is dat personeel vastgeroest zit in oude gewoonten: we doen het al jaren zo, dus waarom zouden we het anders gaan doen?

Nou, daar is een goede reden voor: alleen met verandering bereik je vooruitgang. Directies van bedrijven doen er goed aan te kijken naar het voorbeeld van sportteams. Hoe kunnen we samen groeien en hoe kunnen we gezamenlijk het resultaat verbeteren, de volgende wedstrijd winnen? Zoals gezegd: je bent zo goed als je laatste wedstrijd en begint de volgende keer gewoon weer op nul. Zo’n groeiproces is ook mogelijk bij bedrijven door te kijken naar de interne processen, niet om medewerkers te controleren maar wel om de samenwerking te stroomlijnen. CFO Netwerk helpt daarbij. Wij bespreken deze processen in interviews en de ervaring leert dat medewerkers dan zelf met heel zinnige verbeteringen komen. Maak je ze daar eigenaar van, dan wordt het vanzelf opgelost. Het is een volgende stap naar bevlogen spelers in je team, die openstaan voor groei en ontwikkeling.

Nieuwe tactiek

In de sport zijn prestaties meetbaar, want je wint een wedstrijd of je verliest. Daarna volgt de bespreking: wat kan beter, wat hebben we geleerd voor de volgende wedstrijd? Spelers nemen het meeste op als je ze niet alleen als groep toespreekt, maar vooral ook individueel. Langslopen tijdens de training en kort aangeven: let daarop, goed gedaan, waarom maakte je die keuze, heb je de situatie overzien? Het zijn allemaal vragen die je in het bedrijfsleven ook kunt stellen, maar die te weinig gesteld worden. En dat terwijl zowel het individu als het collectief er beter door gaat presteren.

Bedrijven in financiële problemen moeten de oplossing niet buiten zichzelf zoeken, maar juist intern. Waardoor is deze situatie ontstaan, is de productie mislukt, is ons product nog wel gewild, welke kosten maken we? Het is niet genoeg om meer cash op te halen en te bezuinigen. Zo kun je in de kosten snijden met een ontslagronde, maar heb je daarmee de vraag beantwoord wat je intern gaat veranderen en hoe je met minder mensen hetzelfde werk doet? Ga je op dezelfde voet verder, dan wordt al snel de roep om meer mensen luider omdat ze het werk niet aankunnen. Het is noodzakelijk de processen aan te passen. Vergelijk het met een team dat met een man minder komt te staan: zonder aanpassingen leidt dat tot wanorde. Om dit te voorkomen bespreek je een nieuwe tactiek.

Passie in je ploeg

Richt je op zaken die je kunt beïnvloeden en niet op randzaken waar je geen invloed op hebt. CFO Netwerk beschrijft de processen, komt met verbeterings- en aanknopingspunten voor verdere ontwikkeling van het team, de organisatie en dus voor de financiële performance. Of de verbeteringen nu te vinden zijn in samenwerking, financiën, cashflow of financiering, wij helpen ze te vinden en uit te voeren. Hoe? In een quick scan van zeven tot tien dagen leggen wij alle processen vast en komen vervolgens met een plan van aanpak. Daarna is het aan de ondernemer die met zijn team de volgende wedstrijd wil willen. Op de weg daarheen helpt CFO Netwerk graag. En het mooie is: de processen stroomlijnen levert ook een besparing op. Meer efficiëntie scheelt algauw 5 tot 10 procent in de kosten.

Als trainer-coach ben ik altijd bezig met ontwikkelen. Als je spelers erin geloven heb je de juiste snaar geraakt, dan raken ze overtuigd van eigen kunnen. Ik kan ze coachen, maar op het veld moeten ze het zelf doen. Door ze een veilige ontwikkelomgeving te bieden, waarin ze fouten mogen maken en vragen mogen stellen, gaan spelers zelf nadenken over de situatie en hoeven ze niet naar de kant te kijken. Bij bedrijven kom ik vaak teams tegen die in zichzelf zijn gekeerd, kritiek hebben op andere afdelingen en niet naar zichzelf kijken. Wat kan ik doen aan de situatie en hoe werken we samen? En wat kun je als ondernemer doen om de situatie te verbeteren? Geef complimenten, niet aan het individu maar aan het team. Prijs de teamgeest, de strijdlust. Dan krijg je passie in je ploeg en ontstaat er een cultuur van samenwerking, waarbij iedereen het leiderschap heeft over zijn of haar taken. En zich blijft ontwikkelen, elke dag weer. Met het aanpassingsvermogen om naar de toekomst te kijken kom je het verst.

Wil jij je team weer op scherp zetten om de volgende wedstrijd te winnen, en de volgende, en de volgende? Neem dan contact op met CFO Netwerk en kijk op het profiel Toine Linders.