Reflectie

Digitale transformatie. Iedereen heeft ermee te maken, wordt ermee geconfronteerd of praat erover. De toepassing van technologie is een onlosmakelijk deel van ons leven geworden. Internet, sociale media, mobiele toepassingen die je zelf elke dag gebruikt. De toepassing van technologie in producten en diensten stelt ons steeds weer in de gelegenheid om ons gedrag te veranderen en ook de dienstverlening van bedrijven op een andere manier te ervaren. Bewust of onbewust. Een paar sprekende voorbeelden: de multifunctionele MagicPass van Disney, de virtuele winkel van Tesco, de zelfrijdende auto van Tesla en de digitale spiegel van Tofugear. Allemaal toepassingen van technologietrends die het leven van onze kleinkinderen zullen gaan bepalen. Wat tot voor kort nog science fiction leek is in de werkelijkheid nu al vaak mogelijk. De vraag van het waarom van deze ontwikkelingen en wat ze omvatten is voor veel organisaties eigenlijk niet (meer) zo relevant. Ze zijn er en het is nu de kunst om te kijken hoe je invulling kan geven aan de transformatie. En dat is geen eenvoudige opgave. Hoe verander je de koers van de organisatie en/of het gedrag van je medewerkers? Hoe verander je je eigen gedrag?

Je kunt er veel over lezen wat je wel of niet moet doen. Zijn het nu zes bouwstenendrie fasenzeven kernbeslissingen,  7 valkuilen of hanteer je een 2×2 model? Het gaat in ieder geval niet over technologie, maar over een business transformatie. En daarbij gaat het om de samenwerking tussen medewerkers en leidinggevenden. Onlangs vond ik nog een mooie weergave van de medewerker – leidinggevende gap, waaruit blijkt dat cultuur de grootste belemmering is.

Digitale transformatie

Dat wordt recentelijk nog bevestigd door een onderzoek van Cornerstone OnDemand in samenwerking met IDC. Wat uiteindelijk neer komt op de vraag: kunnen en willen we veranderen? Lijkt me een mooi moment voor reflectie.